Kaartverkoop nieuw festival Mandala van start: meer dan honderd aanmeldingen van Creators

EINDHOVEN – De kaartverkoop voor Mandala – het nieuwe festival van Extrema – start vandaag. Na de lancering van het concept in december ontving Mandala een enorme lading aanmeldingen van ‘Creators’. Stuk voor stuk partijen die begin juni naar Wanroij afreizen om daar het festival vorm te geven. Mandala vindt plaats van 3 tot en met 6 juni.

Na een oproep in december ontving de organisatie meer dan honderd aanmeldingen van zogenaamde ‘Creators’, waarvan er nu dertig projecten bevestigd zijn. Deze Creators vullen het festival op geheel eigen wijze in. Zo is er theater, muziek, kunst, healing, workshops en méér te vinden op Mandala.

“We hebben een heel leuk team dat bruist van de energie én met een gigantisch netwerk. We kunnen niet wachten tot Mandala van start gaat”, aldus Marcel Mingers, oprichter van Extrema. Eén van de mensen die zich bij het team heeft gevoegd is Isis van der Well, ook bekend als DJ Isis en al 25 jaar bevriend met Mingers. Van der Well brengt creativiteit en inspiratie met zich mee, daarnaast denkt ze mee op het gebied van duurzaamheid en muzikale invulling.

Built on Dreams
Met ‘Built on Dreams’ als merkbelofte, geeft Mandala Creators de mogelijkheid om dromen waar te maken. De organisatie remt de partijen nergens, zodat deze hun passie aan de bezoeker kunnen vertonen. Die vrijheid reikt ver. De Creators mogen naar eigen inzichten andere partijen zoeken om zodoende elkaars projecten te versterken. Praktisch zonder regels, maar puur en eerlijk. Want niet de organisatie bepaalt hoe het evenement eruit komt te zien: dit doen de Creators zelf.

Daarnaast is ook de bezoeker vrij om het festival op eigen wijze te beleven. Het honderd hectare tellende terrein van Vakantiepark De Bergen heeft een strand, een natuurzwembad en prachtige bossen. Er is dus genoeg ruimte voor de bezoeker om zich even aan de drukte te onttrekken. Een tentje mag namelijk bijna overal worden opgezet, want camping en festival zijn één.

Ook bepaalt de bezoeker of het een duur of een goedkoop weekend wordt. Natuurlijk zijn er barretjes – er is zelfs een heuse chef-kok in het bos – maar er is ook een supermarkt waar eten en drinken goedkoop gekocht kan worden. Dit mag vervolgens overal mee naartoe genomen worden.

Mandala onderscheidt zich ook door het gebrek aan vooraf aangekondigde grote namen. Wél zijn er tijdens het festival pop-up optredens van bekende namen, maar waar en wanneer? Dat blijft vooralsnog een verrassing voor de bezoeker. Overigens zijn de Creators wel vrij om in de loop der tijd een eigen programma te presenteren. Niet de organisatie, maar de Creator vertelt.

Zeven Tribes bekend
De Creators werken samen en verzorgen verschillende area’s op het festival, deze worden Tribes genoemd. Uiteindelijk vullen twaalf Tribes het festival in, vandaag maakt Mandala de eerste zeven bekend.

Zo is er Amor Natural op initiatief van het Utrechtse collectief Supernatural. Een muzikale Tribe met wereldse beats en een Latin Spirit. Een andere muzikale Tribe is die van Stichting Muziekpark Boxmeer. Onder de naam Muzipala richt de stichting een eigen area op het festival in. Hier worden – naast enkele grotere namen – bandjes en DJ’s uit de regio verwacht. Ook is er een Healing Area genaamd Kokon. Denk daarbij aan een ‘house psycholoog’, yoga, hot tubs, sauna’s en massages. De Kabila Tribe brengt het beste op het gebied Afro, Disco en House terwijl er in de Fawaka Tribe wordt bewogen op vintage dansbare muziek van over de hele wereld. In de Avantura Tribe ontspint zich een heuse freakshow vol bijzondere karakters inclusief een spannende escape room.

De laatste Tribe die bekend wordt gemaakt is Yavapai. Deze Tribe verzorgt prachtige lichtkunst met een heerlijke lading elektronische muziek. Met lichtkunst wordt direct een belangrijke pijler van het festival genoemd. Want wanneer de zon ondergaat, verandert Mandala in een nachtelijk schouwspel vol kleurrijke lichtkunst, videomapping en speciale effecten. Hiervoor worden nog meer Creators gezocht.

Alle Creators en Tribes zijn te vinden op de website van Mandala: mandalafestival.com en via de Facebookpagina van het evenement. In de komende periode is het de bedoeling dat de Tribes nog groeien. Iedereen met een goed idee is welkom om zich aan te melden bij andere Creators. Op deze manier moet er een zelfgroeiend organisme ontstaan.

Kaartverkoop
Mandala is een prijsvriendelijk evenement. Volwassenen betalen vijftig euro voor een passe-partout. Deze driedaagse tickets zijn tevens de enige soort kaarten die beschikbaar zijn, dagkaarten zijn niet verkrijgbaar. De bezoeker mag wél komen en gaan wanneer hij wil. Daarnaast krijgen kinderen een korting: des te jonger, des te goedkoper. Bij aankomst ontvangen ze een cadeautje (veilig voor de oren) van Mandala.

Ook is er voor kinderen de mogelijkheid om te verblijven op een aparte, veilige en entertainende Family Camping. Voor wie liever niet in een normale tent slaapt, is er de mogelijkheid om in een tipi of een luxe accommodatie – inclusief douche en toilet – te verblijven. Mandala vindt plaats van 3 tot en met 6 juni op vakantiepark De Bergen in Wanroij.