Staatssecretaris Mansveld en Extrema gaan voor afvalvrije festivals

 

AMSTERDAM – Tijdens ADE Green op 14 oktober ondertekende staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) samen met Extrema en zes andere grote Nederlandse festivalorganisatoren de Green Deal Afvalvrije Festivals. Extrema Outdoor, Solar Weekend en de organisaties NederlandSchoon en Green Events Nederland slaan de handen ineen met de ondertekening van deze Green Deal.

Een Green Deal richt zich op samenwerking tussen verschillende organisaties voor het verduurzamen van een bepaalde sector. Bij de Green Deal Afvalvrije Festivals gaat het om het voorkomen van (zwerf)afval op festivals, afvalscheiding en recycling.

Zo doen in 2016 zowel Extrema Outdoor als Solar Weekend onderzoek naar de haalbaarheid van gescheiden inzameling en compostering van GFT. Bij haalbaarheid wordt het systeem geïmplementeerd. Ook reduceert Solar Weekend de hoeveelheid campingafval in 2018 met 50% ten opzichte van 2014. Daarnaast wordt er onder meer gekeken naar een oplossing voor zwerfafval zoals sigarettenpeuken en wordt er in 2016 onderzoek gedaan naar een introductie van hardcup drinkbekers. Deze bekers zijn bedoeld voor meermalig gebruik.

Hoofddoel van de Green Deal is om via samenwerking op festivals de hoeveelheid afval per bezoeker te verminderen, afval te scheiden en meer en beter te recyclen. “We willen meer doen met afval dan het zomaar weggooien. Afval is het oude woord voor grondstof. Afval bestaat niet meer”, laat staatssecretaris Mansveld weten. Een goed voorbeeld is het zogenaamde ‘wasteboard’ dat DJ Joris Voorn en Mansveld in ontvangst namen. Het is het eerste skateboard ter wereld dat gemaakt is van plastic afval.

Extrema is uitermate trots op de Green Deal. Laura van de Voort, sustainability manager bij Extrema: “Met veel plezier en genoegen kijken we uit naar een mooie én duurzame samenwerking.”